Hur de spanska äggen hamnat i ett dike utanför Enköping är än så länge ett mysterium. Foto: Thomas Gustavsson

Dumpade ägg hittade vid busshållplats utanför Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis tusentals ägg har hittats slängda vid en busshållplats i närheten av Hummelsta utanför Enköping. Enligt etiketterna verkar de komma från Spanien, och dumpade ägg har hittats även på andra platser den senaste veckan.

När Thomas Gustavsson åkte förbi på gamla E18 väster om Hummelsta på måndagskvällen fick han se något som fångade hans blick. Vid en busshållplats nära hans bostad låg mängder av kartonger med ägg slängda i gräset.

– Det är helt sjukt. Jag är själv odlare och blev förfärad över att någon gör såhär. Det var säkert tusentals ägg, jag ville inte gå för nära och räkna exakt hur många det var, säger han.

Spanska etiketter

Varför äggen hamnat där är ett mysterium, men det står på spanska på etiketterna och det finns en adress till ett spanskt företag.

Kjell Engvall är markägare och är lika förbryllad som sin granne, han såg äggen så sent som vid halv åtta på tisdagsmorgonen men en timme senare var de borta sånär som på några ägg som var slängda i diket.

– Jag tänkte vad i herrans namn är det för någonting. Konstig historia, säger Kjell Engvall.

De har hört av sig till polisen om de dumpade äggen och gjort en polisanmälan om nedskräpning av 10 000 -15 000 ägg.

– Om det handlar om systematisk nedskärpning så är det bekymmersamt och allvarligt och det är olagligt att skräpa ner. Men jag har ingen uppgift om vi kommer att gå vidare med detta, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Dumpade ägg även i Sörmland

I Sörmland har det inträffat liknande händelser den senaste veckan: Privatpersoner har hittat dumpade ägg på minst två platser. Eskilstuna kommuns miljökontor har nyligen förbjudit flera butiker att sälja spanska ägg som saknade intyg på om de testats för salmonella eller inte. Men om de dumpade äggen har ett samband med detta går inte att slå fast än, varken i Eskilstuna eller i Enköping.

Vid lunchtid under tisdagen kom ännu en anmälan in om tusentals dumpade ägg från Spanien vid länsväg 696 i Västmanlands län.

– Det man kan konstatera är att det är oerhört oseriöst skött, säger Jonas Eronen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer