Foto: TT

Ebba Buschs omtvistade husaffär tas upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen togs hustvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch och en 81-årig man upp i tingsrätten.

Tvisten handlar om försäljningen av en sjötomt utanför Uppsala. Några dagar efter att ett avtal skrivits i somras ångrade sig den 81-åriga mannen, och ville häva köpet.

Efter tisdagens muntliga förhandlingar meddelade parterna att Ebba Busch kommit med ett nytt förslag som säljaren nu ska ta ställning till. Parterna har fortfarande förhoppningar om att kunna nå en förlikning och slippa gå till huvudförhandling i höst.

Här nedan kan du läsa hela vår liverapportering från den muntliga förhandlingen i Uppsala tingsrätt under tisdagen.

Ebba Buschs hustvist

Pinnat inlägg

Välkomna till den här direktrapporten om KD-ledaren Ebba Buschs hustvist, som tas upp i tingsrätten i dag.

Klockan 13 inleds den muntliga förberedelsen, där parterna ska redogöra för sina yrkanden och gå igenom vilka bevis man tänker lägga fram. Detta görs för att underlätta inför en eventuell huvudförhandling, men mötet i dag kan även leda till en förlikning om parterna kan komma överens.

Vi är på plats i Uppsala tingsrätt och rapporterar löpande under dagen, följ de senaste uppdateringarna här.

Därmed är pressträffen slut och Ebba Busch går tillbaka in i tingsrätten.

Det finns personer i ditt parti som tycker att du ska lägga ner det här?

- Jag har inte fått påtryckning utav partimedlemmar. Men det är klart att jag som partiledare beklagar att uppmärksamhet gått till frågor som inte har med vår politik att göra.

Har du idag fått ny förståelse för säljaren?

- Nej.

- Jag känner mig väldigt trygg med vem jag träffade i somras och hur våra samtal har gått. Jag hade gärna sett att vi kunnat mötas och hitta en lösning långt tidigare. Där kan man alltid vara självrannsakande.

- Det här handlar ju om bostadssituationen för min familj. Jag har en fyraåring och en femåring hemma som också träffat säljaren flera gånger. De är små och de är barn. Det handlar om deras trygga bostadssituation. Det här är en ansträngande situation men jag förutsätter att den inte är rolig för säljaren heller, säger Ebba Busch.

- Jag vill inte redogöra för vad innehållet i buden är.

Journalisterna ställer nu frågor till Ebba Busch.

Vilken lösning är troligast?

- Jag kan inte spekulera i vad svaret blir där.

Handlar det alltså om att du ska betala mer pengar?

- Som sagt, jag tycker det är viktigt att visa respekt för processen nu.

- Förslag har kommit från båda två men tyvärr har man inte hittat en lösning idag. Förhoppningsvis träffas en överenskommelse, säger Buschs advokat.

Ebba Busch uttalar sig:

- Det har nu gått sex månader sedan den tilltänkta tillträdesdagen. Jag har hela tiden haft ambitionen att försöka hitta en lösning på det här och har vid flertalet tillfällen försökt få till just det. Det har tyvärr inte gått och därför är det bra att vi har kunnat ses idag äntligen. Jag tycker att det har varit konstruktivt och det känns som vi båda två lämnar idag med ambitionen att försöka hitta en lösning på det här. Och en önskan att slippa huvudförhandling i domstol i höst. Jag tror forfarande att det finns en möjlig lösning på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.