”Det uppstår ett vakuum när många blir inlåsta, småpåvar vill ta deras position” säger polischefen Jale Poljarevius. Foto: Johan Nilsson/Thea Åhs/TT

Efter helgens skjutning: ”Nya konflikter kan uppstå”

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningarna i Uppsala har minskat sedan 2019, men under natten mot söndag inträffade en ny skottlossning. Jale Poljarevius, regional kommenderingschef, ser med oro på händelsen.

– Det har ju lugnat ner sig, men nya konflikter kan uppstå, säger han.

Efter lördagsnattens skjutning fick en man föras till sjukhus med ambulans, och polisen har nu inlett en förundersökning om försök till mord. Mannens skador ska inte vara livshotande, och ingen misstänkt är ännu gripen.

Enligt Jale Poljarevius är det svårt att avgöra om händelsen kan tyda på att en ny gängkonflikt blossat upp.

Skjutningarna i Uppsala 2021

– Det är omöjligt att säga om det är en trend som påbörjas eller inte innan man vet vad förundersökningen visar. Nationellt ser vi att skjutningarna minskat, men maj månad var riktigt oroväckande.

Risken: Nya aktörer jagar status

Något som talar för en negativ utveckling är dock att flera tunga aktörer i den kriminella sfären sitter bakom lås och bom, menar Poljarevius.

– Det uppstår ett vakuum när många blir inlåsta, småpåvar vill ta deras position och då kan det bli konflikter. Men nu pratar vi rent teoretiskt. En del av gängstatusen är ju tyvärr våldskapitalet, för att flytta fram sina positioner väljer man att skjuta. Det är så man skaffar sig ett rykte.

I klippet nedan hör du polisens presstalesperson Jonas Eronen berätta mer om hur man arbetar mot skjutningar:

Skjutningar i region Mitt

2019: 54 skjutningar (4 avlidna, 24 skadade)

2020: 39 skjutningar (1 avliden, 12 skadade)

2021, t.o.m. 31 maj: 10 skjutningar (0 avlidna, 6 skadade)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2021

Mer i ämnet