Efter långvariga diskussioner – matvarujätten ger upp i Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

I över 15 år har det diskuterats om Knivsta borde få fler matbutiker. Nu har matvarukedjan Lidl givit upp.

– Det känns svårt att lägga ned tid igen bara för att köra i väggen, säger Lidls fastighetschef Jonas Strömvall.

Enligt en rapport från Handelsutredningens institut, HUI, som tagits fram på uppdrag av Lidl, är det dålig konkurrens inom matvaruhandeln i Knivsta. Rapporten visar att Knivsta kommun hamnar på en tredjeplats från botten, sett till hela landet.

Lidl vill inte etablera sig i centrum

I 15 år har det diskuterats om att det behövs fler matbutiker i kommunen. Efter många turer väljer Lidl nu att ge upp då de inte får etablera sin butik utanför stadskärnan. Kommunen vill inte flytta handeln ut från centrum.

– Vi ska fokusera på att få ett centrum där du ska få god service och inte sprida ut det till flera ställen. Men vad som händer om 10-15 år är jättesvårt att säga, säger Peter Evansson (S) kommunalstyrelsens ordförande.

Ger upp efter 15 år

Enligt Lidl finns inte plats nog i centrum för en butik – det skulle helt enkelt bli för trångt.

– Det finns inget alternativ i Knivsta centrum kan jag säga. Det är politikerna som styr så det är inte mycket vi kan göra, säger Lidls fastighetschef Jonas Strömvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.