”Äntligen får vi fylla dansgolvet”, säger Johan Lindh. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Efter restriktioner på krogen: ”Från noll till hundra på en gång”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen var det dags – de sista restriktionerna på restauranger och klubbar försvann.

– Jättekul! Nu får vi göra vår grej, säger Alicia Stolt, restaurangägare.

De restriktioner som låg kvar på serveringsställen – krav på avstånd mellan bord och maxantal för personer i varje sällskap – togs bort under onsdagen.

Under dagen pågick förberedelserna att kunna ta emot danssugna Uppsalabor för fullt.

Coronaviruset i Uppsala

– Det har stått still sedan mars 2020. Lokalen behöver ses över och förberedas. För det blir verkligen en start från noll till hundra på en gång, säger Johan Lindh, mångårig delägare i en av Uppsalas nattklubbar.

– Tidsrestriktionerna har tagit hårt intäktsmässigt. Men också för personalen som i princip har behövt kasta ut folk vid en viss tid. Det har varit tufft, säger Alicia Stolt, restaurangägare.

Brist på personal

Men även utan restriktioner finns vissa problem kvar. Under pandemin har många restaurangarbetare, som ofta jobbar extra vid sidan av till exempel studier, hittat andra extrajobb. Nu är det svårt för klubbar och restauranger att hitta tillräckligt med personal.

– Vi rekryterade många under sommaren, men kunde inte rekrytera tillräckligt många, säger Alicia Stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet