Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter SKR:s råd – nej till gratis blöjor på Uppsalas förskolor Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter SKR:s råd – nej till gratis blöjor på Uppsalas förskolor

Uppdaterad
Publicerad

En dom i kammarrätten kunde ställa krav på gratis blöjor i förskolan. Men SKR, Sveriges kommuner och regioner, avråder nu kommunerna att stå för kostnaden.

Händelsen grundar sig i en dom från Kammarrätten, där en förskola i Värmdö kommun tvingades bekosta blöjor till barnen. Det eftersom man inte fick ta ut avgifter från föräldrar, utöver maxtaxan för förskoleavgiften.

När Högsta förvaltningsdomstolen valde att inte ta upp ärendet tolkade många Kammarrättens dom, som är den lägre instansen, att alla kommuner som tillämpar maxtaxa måste bekosta blöjor. SKR håller däremot inte med. De säger att man inte kan dra en sådan slutsats utifrån den enskilda domen.

– Den bedömning som SKR gör anser vi är rimlig. Det är väldigt svårt att dra en gräns för vad som är en extra kostnad för att ha sitt barn i förskolan, säger Erik Ojala, avdelningschef för kommunala förskolor i Uppsala kommun.

Ingen vägledande dom

SKR tycker inte heller att domen kan anses vara vägledande för alla Sveriges kommuner. De pekar bland annat på att det finns fyra kammarrätter i landet och att praxis kan variera mellan de olika domstolarna.

Detta innebär att den eventuella mångmiljonkostnaden för Uppsala kommun, nu inte blir av.

– Det här innebär en lättnad i vår planering av den fortsatta verksamheten, säger Erik Ojala.

Hör mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer