Till vänster: Bild från bråken den 5 april. Till höger: Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta. Foto: SVT

Efter slagsmålen – gängledare gripen i Uppsala

Publicerad

Inför öppen ridå och flera dagar i rad drabbade gängmedlemmar samman mitt i centrala Uppsala för en dryg vecka sedan. Nu börjar bilden klarna något för polisen som bland annat lyckats gripa en ökänd gängledare.

Den 5 april  utrbröt ett större slagsmål mellan 10-15 individer på dragarbrunnsgatan i Uppsala. Dels vid S:t Persgatan och dels vid Påvel snickares gränd. Bakgrunden till slagsmålet förblev okänt men polisen kunde till slut gripa en person för grov misshandel.

Slagskämparna ska enligt polisen tillhöra olika gänggrupperingar och vara ovilliga att samarbeta med polisen. Trots det ska nu en ökänd ledare i ett av gängen ha kunnat pekas ut för inblandning i bråket.

– Vi fick en adress och kunde slå till, säger Jale Poljarevius, lokalområdespolischef Uppsala och Knivsta.

– Det är såklart väldigt bra för oss att få bort en sådan här nyckelperson från gatan. Det kan innebära att grupperingen försvagas.

Bakgrunden är okänd

Vad gängen slåss om är alltså okänt.

– Det kan röra sig om terräng för narkotikaförsäljning men det är bara spekulationer. Men de är kopplade till resecentrum och Påvel snickares gränd vad det verkar. Sedan är det ovanligt att de slåss så här på dagtid, säger Jale Poljarevius.

Enligt honom är allmänheten oroad och flera näringsidkare i området ska ha hört av sig efter bråken.

Vad händer nu?

– Det är upp till åklagaren om han köper vår version och de bevis vi tycker oss ha. Men bara att han är gripen betyder mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer