Gudrun Orava, ordförande i Upplands ridsportförbund, hoppas att hästägare kommer att kunna ge värdefulla tips till polisen. Foto: SVT

Efter stöldvågen – startar samarbete med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett 40-tal stölder av ridsadlar skett sedan i somras tar nu Upplands ridsportförbund krafttag. Tillsammans med Uppsalapolisen och försäkringsbolag bjuder de in allmänheten till samverkan.

Ordföranden Gudrun Orava har aldrig upplevt en sådan utbredd sadelstöld som den här hösten.

– Tjuvarna vet precis vad de vill ha, för det är bara dyra sadlar av eftertraktade märken som stjäls.

Uppsalapolisen har tidigare uppgett att kringresande, organiserade ligor kan ligga bakom brotten. Så sent som i måndags hörde tre stall i Storvreta av sig till polisen om misstänkt stöld. Men att gripa någon för brotten är svårt – tjuven måste tas på bar gärning eller så måste stöldgods hittas.

– Folk är duktiga på att vara rädda om sina sadlar och låsa in dem, men tyvärr hjälper inte det, säger Gudrun Orava.

Nästa vecka bjuds alla personer som sysslar med hästar in till ett samverkansmöte.

”Ingen nattvandring”

– Vi måste jobba förebyggande och det gör vi bäst med polis och försäkringsbolag. Polisen behöver få in tips för att kunna lägga pusslet och försäkringsbolag kan ge tips om hur man försvårar för tjuvarna att ta sig till sadelkammaren, säger ordföranden.

På sin Facebooksida skriver Uppsalapolisen att nattvakter kan förebygga nya stölder. Men förbundets ordförande tycker inte att det låter som en bra idé.

– Vi rekommenderar ingen nattvandring, man vet ju inte vad som skulle hända om man skulle träffa en tjuv.

Under träffen kommer det att diskuteras hur man kan märka sin sadel, exempelvis med DNA-märkning, och vilka lås som är bra att använda.

Samverkansmötet äger rum den 31 oktober i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer