Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför väljer Uppsalahem att polisanmäla en misstänkt svartuthyrare. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Efter SVT:s avslöjande: Svartuthyrare polisanmäls av Uppsalahem

Uppdaterad
Publicerad

Det är olagligt att hyra ut sin hyresrätt utan tillåtelse och samtidigt begära för hög avgift – men trots det har Uppsalahem struntat i att anmäla över 200 misstänkta svartuthyrare till polisen.

Fram tills nu.

I februari förra året kunde SVT Nyheter Uppsala avslöja att Uppsala kommun var en av 130 kommuner i Sverige som går emot lagen genom att neka ekonomiskt bistånd till den som bor svart – regler som Högsta förvaltningsdomstolen enligt en färsk, vägledande dom anser bryter mot socialtjänstlagen.

Samtidigt som kommunen nekade personer som bor svart – vilket inte är olagligt – ekonomiskt stöd kunde SVT även avslöja att det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem inte polisanmäler personerna som faktiskt bryter mot lagen: svartuthyrarna.

Boverket kallade det hela ”obegripligt”.

– När framtidens historiker ska skriva vår tids historia så kommer de inte förstå de här inkonsekvenserna, sa Micael Nilsson på Boverket.

Första polisanmälan gjord

Sedan det i oktober 2019 blev olagligt att utan tillåtelse hyra ut sin hyresrätt och sätta avgiften på mer än 15 procent högre än grundhyran har Uppsalahem rivit kontraktet för över 200 misstänkta svartuthyrare – men det är först nu man har polisanmält – för första gången.

– Vi har bra på fötterna, ärendet har även varit uppe i hyresnämnden, säger Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

Varför dröjde det mer än tre år och över 200 svartuthyrare tills ni lät polisen utreda misstänkt brott?

– Det är väldigt sällan vi får veta att andrahandshyresgästen har betalat, nu vet vi det.

I klippet ovan: Uppsalahem polisanmäler sin första svartuthyrare efter SVT:s avslöjande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet