Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Heléne Lagerquist, som är rektor på Katedralskolan, visar upp de nyrenoverade lokalerna. Foto: SVT Uppsala / Adam Sjöborg

Katedralskolan färdigrenoverad – tog tre år och kostade 60 miljoner extra

Publicerad

Anrika Katedralskolan i centrala Uppsala, som haft en hel del kända elever på sina klasslistor, har moderniserats. Renoveringen tog flera år, och budgeten spräcktes, men skolans rektor är mycket nöjd med resultatet.

Hans Rosling, Ebba Busch Thor, Dag Hammarskjöld och Niklas Zennström tillhör dem som tillbringat tonåren i Katedralskolans klassrum. Nu har skolan från 1800-talet fräschats upp för att hänga med in i 2010-talet.

Renoveringen blev 60 miljoner dyrare än planerat, och landade på 300 miljoner kronor. Den extra kostnaden står kommunala bolaget Skolfastigheter för.

– Det är ganska vanligt att renoveringar blir dyrare än vad man trodde, säger Heléne Lagerquist, som är rektor på Katedralskolan.

Regnväder höjde prislappen

Att renoveringen blev dyrare än man planerat har flera förklaringar, enligt projektledaren på Skolfastigheter. Två av huvudorsakerna är fuktskador som uppstod efter ett kraftigt regnväder i fjol, samt att renoveringen av aulan tillkom.

– Det är jag väldigt glad för. Det skulle bli väldigt tråkigt om aulan förblev orenoverad när resten har blivit så fint, säger rektor Heléne Lagerquist.

Tidsramen slogs sönder

Att renoveringen startade ett år senare än planerat har sin förklaring i att en av entreprenörerna överklagade upphandlingen. I perioder har delar av Katedralskolans drygt 1 200 elever fått studera på annat håll.

– Jag är väldigt glad att den perioden är över, säger rektor Heléne Lagerquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer