I mitten av maj höll Rasmus Paludan valmöte vid Österplan i Uppsala. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rasmus Paludan återvänder till Uppsala för att hålla valmöte

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren för högerextrema partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, kom till Uppsala under lördagen. Polisen gav honom först tillstånd att hålla valmöte vid Vaksala torg, men platsen ändrades med kort varsel till Österplan. Anledningen var ”polistaktiska skäl”, enligt polisens kommunikationsavdelning.

Rasmus Paludan håller valmöte i Uppsala

Tack för att ni följt direktrapporteringen från Rasmus Paludans möte vid Österplan i Uppsala! Vi avslutar den nu.

Organisationen Flamman har tagit sig från Malmö till Uppsala för att mana till lugn. Representanter för organisationen har varit på plats vid flera av Paludans tidigare möten. Rafi Farouq berättar mer i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Just nu är det lugnt på Österplan, Paludan uppges ha lämnat själva mötesplatsen. Han verkar åka iväg, enligt SVT.s team.

Peter E • Jag förstår inte varför media ger det här så mycket utrymme? Det gagnar bara hans sak och matar elden. Låt karln hålla torgmöte bäst han vill, men om han ignoreras så blir det ingen stor sak av det hela.

Vi bevakar och rapporterar om händelser som påverkar Uppsalaborna. En stor polisiär närvaro och mycket folk på samma plats är viktigt att berätta om för vår publik.
//Magnus Nildén, ansvarig utgivare SVT Nyheter Uppsala

Det finns nu uppgifter om att polisen har använt pepparsprej på platsen. 4-5 personer ser ut att ha fått pepparsprej på sig. Paludan verkar vara kvar på platsen. En grupp poliser har kravallutrustning på sig, rapporterar SVT:s utsända team. SJ bekräftar att tågtrafiken stängts av en kortare period på polisens begäran. Anledningen är att personer befunnit sig på spårområdet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

I ett mejl till SVT skriver polisens kommunikationsavdelning att anledningen till att mötet flyttades var "polistaktiska skäl" - inga ytterligare kommentarer kring det kommer att ges i nuläget.

S • Hur många är på plats?

Ungefär 200 personer uppskattar SVT:s reportrar på plats.

Nu har Paludan tänt eld på en koran.
- Det luktar bränt på platsen, säger SVT:s reporter Kina Pohjanen.

Det kommer mer och mer folk till platsen, enligt SVT:s reporter på plats.
- Det är en väldigt blandad skara, vanliga Uppsalabor, antirasister och någon politiker. Just nu står Paludan bara och väntar - det verkar inte som om han vill prata medan motdemonstranterna skanderar, säger reporter Kina Pohjanen.

En grupp åskådare skriker "inga rasister på våra gator" (videon nedan). En hel del folk har samlats nu - omkring 200 personer. Paludan har nu tagit fram en koran. Åskådarna visslar och ropar och försöker överrösta Paludan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet
I mitten av maj höll Rasmus Paludan valmöte vid Österplan i Uppsala. Foto: SVT
Polis på plats vid Österplan där valmötet kommer att hållas. Foto: SVT
Rasmus Paludan väntas hålla valmöte på Vaksala torg under lördagen. Foto: Henrik Montgomery / TT