Foto: Pontus Stark

Här gräver eldsjälar fram en ny sjö

Publicerad

För bara några månader sedan var Dragmansbosjön i Enköpings kommun i princip helt igenväxt. Nu syns en öppen vattenspegel och till vintern vankas skridskoåkning på bygdens nygamla vattendrag.

– Det är två mil till närmaste sjö här och det här betyder mycket för oss som bor här, säger Jimmy Mårts i Dragmansbosjöns våtmarksförening som ligger bakom projektet.

Det finns två dokumenterade utdikningar av Dragmansbosjön – 1908 och 1955. De ledde till att i princip hela sjön, som ligger i Enköpings kommun, växte igen. Det rika fågelliv som tidigare funnits var snart ett minne blott.

– Så sent som 2018 var nästan hela sjön torrlagd. Det fanns bara några små pölar i mitten, säger Jimmy Mårts.

Återskapade sjön

För fem år sedan var han en av dem som engagerade sig för att återskapa sjön. Det resulterade i en förening med ett 100-tal medlemmar och via bidrag från länsstyrelsen, Världsnaturfonden och Sagåns vattenråd har man skrapat ihop de, ungefär tre miljoner kronor, som krävts för att återskapa delar av sjön.

– Pontongrävare har dämt igen diket och grävt bort växtligheten som tagit över, säger Jimmy Mårts.

Projektet syftar till att bland annat återskapa fågellivet och blåsa liv i bygden med en ny naturlig mötesplats.

– Vi har ställt upp en grillplats och under pandemin var det här man träffade folk man kände, säger Jimmy Mårts.

I klippet: Se Dragmansbosjöns förvandling – från torr till öppen vattenyta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.