Anja Kivimäki, Christina Stenhammar och Katarina Laurin Lindblad deltog i samtalet om elevhälsa i Almedalen. Foto: SVT

Elevers hemmiljö i fokus i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

En av måndagens seminarium i Almedalen kretsade kring elevhälsan i Uppsala och Enköpings kommuner. Där har man i hälsosamtalen börjat ställa fler frågor om elevernas hemmiljö.

Att på detta sätt lägga mer fokus på hemmiljöns betydelse, är en del av ett projekt för att komma fram till nya metoder att få barn att må bra och bibehålla sin psykiska hälsa.

Hälsosamtalen mellan elever och skolsköterskor kretsar ofta kring hur eleverna har det i skolan; stress; kost- och sovvanor och annat som kan påverka måendet.

”Det ger samtalet tyngd”

Skolsköterskan Katarina Laurin Lindbland tycker det är bra att frågor om hur man har det hemma är en större del av samtalen nu.

– Det ger samtalet en tyngd, ett djup. Man kan man aldrig riktigt veta hur ärliga svaren är, men det har hänt att elever kommit tillbaks vid ett senare tillfälle och velat berätta saker man tidigare inte pratat om, säger hon.

Vill utöka till förskolebarn

Christina Stenhammar, verksamhetschef på Centrala elevhälsan i Uppsala kommun, tycker också att breddandet av hälsosamtalen fungerat bra.

– Hemmiljön är en sån stor del av barnens liv. Framöver kommer vi redan från förskoleklass att bjuda in både föräldrar och barn till hälsosamtal och be barnet beskriva hur deras familj ser ut och hur de känner när de tänker på sin familj, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer