Förseningar i tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm efter elfel

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett elfel kan endast ett av två spår användas för tågtrafik mellan Knivsta och Uppsala. 20.15 var tekniker på plats enligt SJ, men det saknas i nuläget prognos för när felet är åtgärdat. Ett pendeltåg fick evakueras i samband med händelsen.

Sträckorna som påverkas är enligt Trafikverket Uppsala – Gävle, Knivsta – Uppsala, Stockholm C – Uppsala, Stockholm City – Uppsala, Uppsala – Sala.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har tågresenärer informerats om att en ledning ligger över ett av tågspåren.

Tåg fick evakueras

Trafiken ska vid halv niotiden delvis kunnat återupptas genom att ett spår kunnat öppnas för trafik. Men enligt en resenär som SVT talat med står hans tåg fortsatt stilla vid Uppsala.

– Det tåg som var närmast den rivna kontaktledningen fick evakueras. Det var ett tåg som var på väg norrut där resenärerna fick hoppa på ett tåg som åkte söderut till Knivsta, säger Johan Nordgren, presstalesperson för Stockholms länstrafik, SL.

Att det bara går att köra på ett tåg innebär att pendeltågen inte kommer kunna gå lika fort eller lika ofta under lördagskvällen. Enligt Johan Nordgren finns ingen prognos på när tågen ska kunna gå som de ska.

– Vi får köra på enkelspår tills vi vi får reda på att det andra spåret har öppnats. Men det är inte helt stopp i trafiken, säger han.

En resenär som SVT har pratat med har suttit fast vid Uppsala centralstation sedan strax innan klockan åtta på lördagskvällen.

– Det här känns som att det kan ta lång tid. Vi har stått stilla i snart två och en halv timme. Jag kan tänka mig att många kan bli lite sura så här på lördagskvällen, säger han.

Vid 23-tiden rullade tågen på sträckan men fortfarande med minskad kapacitet.

Stationer som kan påverkas:

Stockholm City, Arlanda C, Helenelund, Häggvik, Knivsta, Norrviken, Rotebro, Solna, Stockholm Odenplan, Sollentuna, Ulriksdal, Upplands Väsby, Uppsala C, Heby, Morgongåva, Sala, Stockholm Central, Karlberg, Furuvik, Marma, Mehedeby, Storvreta, Skutskär, Skyttorp, Tobo, Tierp, Vattholma, Älvkarleby, Örbyhus, Gävle C

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.