Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: TT

Eliasson om attacken: ”Vi kommer slå tillbaka kraftfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den misstänkta granatattacken mot polishuset i början av veckan kommenterar nu rikspolischef Dan Eliasson händelsen.

– Mycket allvarligt, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

För att leda utredningen framåt har rikspolischefen sett till att Polisregion Mitt har fått extra resurser från både centralt håll, men även från angränsande distrikt så som Gävle, Stockholm och Västerås. Detta rör sig bland annat om bombskyddet och polisflyget.

– Polisregion Mitt har fått nationellt stöd för att klara upp det här grova brottet, meddelar rikspolischef Dan Eliasson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Uppsala.

Explosion vid polishuset

Misstänks vara en direktattack

Attacken, som polisen misstänker är direkt riktad mot polisen, skedde under måndagskvällen vid polishuset. En handgranat ska ha riktats mot polisens parkering, bakom Blanka.

– Den här utredningen är fortfarande i ett tidigt skede.

Polisen misstänker att granaten var menad att landa på parkeringen där polisanställdas bilar stod, men av någon anledning inte kommit över hela banvallen som avgränsar polishuset från bakomliggande bostadsområde.

En person anhölls men släpptes

Vid händelsen befann sig flera poliser i närheten av detonationen, men ingen kom till skada. En man i 20-årsåldern anhölls senare misstänkt för delaktighet i försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse men släpptes senare under onsdagen.

Åklagaren i fallet är mycket förtegen kring ärendet och vill exempelvis inte uppge om det finns några andra misstänkta eller om den nu släppta mannen fortfarande är misstänkt för något brott.

– Jag har hävt anhållandet. Jag bedömde att misstankarna inte motiverade att han sitter fortsatt anhållen. Jag vill inte gå in närmare om detta, eller om förundersökningen, sa åklagaren Karin Everitt som leder förundersökningen, vid frisläppandet under onsdagen.

”Slå tillbaka kraftfullt”

Händelsen är rubricerad som försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

– Om det är ett medvetet angrepp mot polisen är det naturligtvis mycket allvarligt, skriver Dan Eliasson.

– Vi kommer att slå tillbaka kraftfullt mot dem som attackerar polisen, fortsätter rikspolischefen till SVT Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset

Mer i ämnet