Det blir avgifter för uthyrarna av elsparkcyklar – om MP får bestämma. Foto: SVT

Kravet: Avgift för elsparkcyklar på kommunens mark

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet i Uppsala vill att uthyrarna av elsparkcyklar betalar en avgift för att ställa sina cyklar på kommunens mark – och även när kommunen tvingas ta hand om cyklar som står på fel plats.

Summorna är inte bestämda men i Stockholm kostar tillståndet att stå på kommunal mark 1 400 kronor per elsparkcykel och år. Utöver den fasta summan vill Miljöpartiet att Uppsala kommun ska ta betalt för varje tillfälle man tvingas flytta på en elsparkcykel.

– Många har uppmärksammat att elsparkcyklarna ligger slängda lite här och var, säger Rickard Malmström, kommunalråd för MP och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala.

Krävs egna uppställningsplatser

En av uthyrarna motsätter sig avgifter som man anser inte löser några problem.

– Bilar och vanliga cyklar har dedikerade platser att stå på. Det måste elsparkcyklarna också ha, säger Tina Ghasemi Liljeqvist, policychef på Voi.

Motionen om avgifter för uthyrare av elsparkscyklar ska tas upp på gatu- och samhällsmiljönämndens kommande möte.

I klippet: Kommunen och branschen – så ser de på avgifter för elsparkcyklar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.