Precisionsarbete gäller det att vara bra på som blivande plåtslagare. Foto: SVT

En hägrande jobbmarknad – men först ett yrkes-SM

Publicerad

I dag var det uttagning tiil yrkes-SM för plåtslagare i Uppsala. Eleverna slåss om en plats i semifinalen och det är millimeterpassning som gäller om man ska kvalificera sig. Totalt tävlar 110 elever från 23 olika skolor.

I drygt 30 år har SM genomförts för blivande plåtslagare, som närmar sig studenten. Just nu pågår gallringen till finalen som hålls i Uppsala i slutet av april. Sex SM-finalister är det som ska tas ut.

SVT var med när hemmahoppen tog sig an uppgiften: En till synes enkel figur på papperet skulle knackas och bockas på tid – med beräkningar och precision.

Vad krävs?

– Det är ganska avancerade beräkningar. Sen gäller det att  ha känsla för verktyg och maskiner, säger yrkesläraren Jan Bringegård och lägger till att en annan viktig faktor är att lägga tid på rätt saker.

Linus Nilsson är en av de tävlande:

– Det går ganska bra – är ute i god tid och har lagt fokus på rätt saker.

Behovet av plåtslagare är mycket stort, enligt branschen. Ofta beskrivs plåtslagare som ett framtidsyrke, där det är huggsexa om eleverna redan innan de har hunnit gå ut utbildningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer