Två män misstänks ha lurat man från Bulgarien att komma till Sverige och sedan tvingat honom att tigga. Foto: Emil Langvad/TT

Misstänkt människohandel i Tierps kommun

Publicerad

Två personer misstänks ha lurat en yngre man från Bulgarien att komma till Sverige. De ska sedan ha utnyttjat honom för tiggeriverksamhet i trakten kring Tierp.
– Man har utnyttjat hans utsatta position, säger kammaråklagare Ewa Wintzell.

De två misstänkta, en kvinna och en man, greps i fredags. En av dem häktades i går, på sannolika skäl misstänkt för olaga hot och människohandel. Den andra personen släpptes, men misstankarna kvarstår.

Människohandeln ska ha pågått från mars i år, enligt kammaråklagare Ewa Wintzell.

– Man har rekryterat och överfört en person från Bulgarien till Sverige och lurat honom om villkoren.

Har fått tillfällig bostad

Häktningsgrunderna för den person som häktades i går är att den skulle ha kunnat påverka personer som ska höras. Det finns också risk att personen avviker då den inte är stadigvarande bosatt i Sverige.

Den yngre mannen som ska ha tvingats till tiggeri är omhändertagen av sociala myndigheter och har erbjudits en tillfällig bostad.

De två misstänkta förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer