Johan Eikman är enhetschef för socialförvaltningen i Uppsala. Foto: Privat / TT

Enhetschefen om ensamkommande gängrekryter: ”Extra utsatt grupp”

Uppdaterad
Publicerad

En del av de ensamkommande som rekryterats av kriminella gäng för att sälja narkotika i Uppsala är samma personer som bor på gatan efter att ha hamnat mellan stolarna när gymnasielagen ändrades. En utsatt grupp som kommunen nu försöker hjälpa med tillfälliga boenden och härbärgen.

– Vi har sett att det finns en risk att det är en extra utsatt grupp, med hur deras situation ser ut med osäker ekonomi och en osäker sits för att få ett boende. Vi ser det som klart allvarligt att en grupp ungdomar hamnar i en risksituation och vänder sig till kriminalitet.

Det säger Johan Eikman som är enhetschef för socialförvaltningen i Uppsala kommun. Den ändring i gymnasielagen, som genomfördes i somras, gav möjlighet för flyktingar som fått avslag på sin asylansökan att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Öppnar härbärgen även för ensamkommande

Men de flyktingar som får stanna på grund av lagen har ingen direkt rätt till bostad, så många lever på gatan. I Uppsala har omkring 30 av dem rekryterats av kriminella gäng för att sälja droger – frivilligt eller med inslag av tvång.

Läget för de ensamkommande är allvarligt, enligt Johan Eikman, som säger att man gör vad man kan för att ge stöd från kommunalt håll.

– Vi jobbar på flera fronter. Vi har betalat ut medel till stadsmissionen för att de ska bedriva både uppsökande verksamhet och ordna med boenden och fadderhem. Vi har också öppnat upp kommunens härbärgen för den här målgruppen också.

Känner du till liknande situationer om att bostadslösa ensamkommande rekryteras av gäng på det här sättet?

– Rekryteringsdelen kan jag inte uttala mig om, men jag vet att andra större städer i Sverige ser dem som en extra utsatt grupp, säger Johan Eikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.