Sara Eriksson och några av eleverna bakom bloggen åkte till prisceremonin i Stockholm. Foto: Privat

Enköpingselever vann bloggpris

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstadieeleverna på Lillkyrkaskolan, i Enköping, prisades i dag. Men priset fick de inte för goda provresultat eller välgjorda läxor, utan för bloggen Viimellanstadiet.se.

– Vi är jätteglada! Jag är otroligt stolt, det här är en bekräftelse på det jobbet som vi gör. Vi har redan planer inför höstens arbete med bloggen, säger pedagogen Sara Eriksson till SVT Nyheter Uppsala.

”Årets veteraner”

Över 1700 bidrag deltog i tävlingen Webbstjärnan, som syftar till att ge elever och lärare en möjlighet att lära sig mer om internet och webbpublicering. Bakom Webbstjärnan står Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Bloggen viimellanstadiet.se var en av 15 nominerade bidrag, och vann, trots skribenternas unga ålder, pris i kategorin “Årets veteraner”. Anledningen är att bloggen har funnits en tid och att den har vuxit under sin medverkan i tävlingen. Bloggen startade som ett sätt att visa elevernas skoldag, och innehåller inlägg från olika lärare, elever och olika lektioner.

– Tanken var att synliggöra lärandet och att allt skulle ske i ett sammanhang, som leder till högre måluppfyllelse. Det märks att eleverna stärks av arbetet och att personer kommer fram som kanske annars inte skulle ha synts lika mycket, säger Sara Eriksson.

”Var en upplevelse”

De drygt 60 eleverna i lärlag 4-6 arbetar tillsammans, men på olika sätt med bloggen.

– Vi använder bloggen till mycket, till exempel. bokprat. Och så bloggar vi om sådant vi har gjort under veckan. Vi använder också bloggen för att redovisa läxor där vi även kommenterar varandras inlägg och ställer frågor, skriver några av eleverna på Webbstjärnans hemsida.

Under måndagen besökte elever och pedagoger prisutdelningen i Stockholm.

– Det var en upplevelse bara att ta sig med tåg till Stockholm. Eleverna blev väldigt peppade – flera av dem hade inte tänkt på att andra läser våran blogg, säger Sara Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.