Vali Ebrahimi hoppas att han kan vara kvar i Uppsala även efter 18-årsdagen. Foto: TT/SVT

Ensamkommande kan få stanna i kommunen – om pengarna räcker

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande ungdomar som väntar på uppehållstillstånd riskerar att behöva flytta till en ny kommun, och byta skola, om de är över 18 år. Mer pengar till kommunerna skulle kunna stoppa flyttkarusellen, men inte för alla.

Snart 18-årige Vali Ebrahimi var en av alla de över 35 000 ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige under 2015 för att söka asyl. Precis som många andra väntar han fortfarande på att Migrationsverket ska fatta beslut om han ska få stanna i landet.

Och precis som många andra i samma situation har han flyttat runt och bytt skola och boende flera gånger. Vali Ebrahimi räknar upp alla platser han bott på sedan han först kom till Sverige för två år sedan. Bålsta, Uppsala, Täby, Hudiksvall – tillbaka till Uppsala. 'Hemkommunen' Huddinge, som han tillhör, har han aldrig bott i.

– Jag vill inte flytta till något annat ställe. Jag vill fortsätta studera här, säger Vali Ebrahimi.

För att fler ska kunna bo kvar i stället för att behöva flytta ytterligare en gång, även när de fyllt 18 och inte längre ingår i socialtjänstens ansvar, skjuter regeringen till 195 miljoner kronor som Sveriges kommuner får dela på. Men enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, täcker beloppet bara en tiondel av boendekostnaderna.

LÄS MER: Kritik mot regeringens asylmiljoner

Humanitärt beslut

Trots finansiella frågetecken fattade socialnämndens ordförande, Kjell Haglund (V), i juli ensam ett tillfälligt beslut om att låta dessa ungdomar få stanna kvar i kommunen.

– Det här är en humanitär fråga, de ekonomiska konsekvenserna har vi inte sett ännu, säger Kjell Haglund.

– Det är min förhoppning att det här ändå ska kunna ge dem en viss möjlighet att känna någon slags framtidstro.

Hur den ekonomiskt tyngda nämnden ska klara utgifterna återstår att se. I slutet av månaden fattar nämnden det slutgiltiga beslutet.

Vali Ebrahimi, som fyller 18 år i höst, hoppas att han kan bli en av dem som får stanna så att han kan plugga färdigt och nå drömmen om att bli tandläkare.

– De nya reglerna verkar väldigt bra, om man slipper flytta hit och dit. Jag vet inte hur det är för andra ungdomar, men det är väldigt bra för mig. Jag kan fortsätta i skolan, säger Vali Ebrahimi.

Socialnämnden i Uppsala kommun har sitt första möte efter sommaren den 23 augusti.

Ensamkommande

Det är kommunens socialtjänst som ansvarar för ensamkommande barn och ungdomar under 18 år.

När personen fyller 18 år övergår i stället ansvaret till Migrationsverket, som kan erbjuda boende på vissa orter i Sverige. Den asylsökande har inte möjlighet att välja ort, men kan ordna annat boende på egen hand.

Källa: Migrationsverket

Det tillfälliga kommunbidraget fördelat per kommun Uppsala län

  • Uppsala: 7 005 149 kronor
  • Enköping: 934 020 kronor
  • Tierp: 607 113 kronor
  • Heby: 513 711 kronor
  • Älvkarleby: 420 309 kronor
  • Håbo: 350 257 kronor
  • Östhammar: 233 505 kronor
  • Knivsta: 350 257 kronor

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.