Under augusti drabbades fem villor i Uppsala av inbrott. Foto: Google maps

Erkänner inbrottsturné i Uppsalas villaområden

Uppdaterad
Publicerad

På sin mobil kunde husägaren se hur inbrottstjuven gick fram och tillbaka framför övervakningskamerorna. Kort senare greps en man i 40-årsåldern.

Genom skoavtryck kunde polisen koppla honom till fem inbrott i Uppsala.

Mannen erkände direkt inbrottet i villan med övervakningskameror, men nekade först till resten. Först efter tre veckor i häkte medgav han att han i augusti brutit sig in genom fönster på totalt fem adresser, tre i Kåbo och Kungsgärdet samt två i Svartbäcken. Vid inbrotten försvann bland annat datorer, smycken, klockor och kontanter.

En av villorna lämnade han tomhänt.

– Jag trodde att någon såg mig så jag sprang därifrån, säger han i polisförhör.

Avtryck från samma skor återfanns på flera av brottsplatserna. Foto: Polisen

Under brottsplatsundersökningen från det sista inbrottet, där stöldgodset värderas till omkring 50 000 kronor, hittade polisens hundförare ett par skor till synes dumpade i terrängen. Sulan stämde väl överens med skoavtryck från flera av inbrotten och vid konfrontation bekräftade mannen att de var hans.

Mannen åtalas nu för fyra fall av grov stöld och ett försök till grov stöld. Han är tidigare dömd till fängelse för liknande brott i Stockholm.

Så skyddar du dig mot inbrott:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.