Heby kommun ska se om volontärer ska få betalt

Uppdaterad
Publicerad

Flera människor skulle bli volontärer i äldreomsorgen om man gav en liten ersättning till de som ställer upp. Det menar frivilligkoordinatorn Mälle Zeilon Lagerkvist.

Friskvårdskuponger som ersättning för volontärarbetet är Mälle Zeilon Lagerkvists lösning på bristen på volontärer. Hon är koordinator för frivilligarbetet i Heby kommun och saknar ungefär hälften av den frivilliga arbetssstyrkan.

– Då pratar inte jag om några stora kostnader. Tänk att få lite hjälp med friskvårdskuponger. Det vore väl fantastiskt?, säger hon.

På Heby kommun ställer man sig positiv till förslaget.

– Jag tycker att det är väl värt att titta på förslaget. Volontärerna gör ju ett mycket viktigt arbete, men dom har blivit allt färre med åren och vi vill ju inte slita ut dom vi har, säger Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Heby kommun

– Kommer du att lyfta frågan i nämnden?

– Ja, självklart ska vi snarast titta på förslaget. Men det blir i sådana fall 2019 års budget eftersom vi inte har några extrapengar idag till ersättningar, säger Margaretha Gadde-Jennische (M).

-Jag hoppas att det blir mer ersättning än bara tacksamhet och varma hjärtan, säger Mälle Zeilon Lagerkvist.

Unga i hemtjänsten kan vara dubbel vinst

För att hålla liv i frivilligarbetet i hemtjänsten vill Monika Hallgren på Anhörigcentrum i Enköping att fler ungdomar ställer upp. Det kan ge de äldre nya kunskaper. För unga asylsökande kan det dessutom vara en väg in i det svenska samhället.

– Jag tänker mig att de årsrika kan vara mentorer till de unga när det gäller kultur och språk, moral och etik. Ungdomar med annat ursprung kan vara mentorer i det digitala utanförskapet för att lära de årsrika IT på deras villkor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.