Det bor mellan 120 och 150 EU-migranter i Uppsala.

EU-migranter får ingen uppställningsplats

Publicerad

Det blir ingen särskild uppställningsplats för EU-migranter. I stället satsar Uppsala kommun på härbärge och uppsökande verksamhet.

I Uppsala finns det enligt polisen mellan 120 och 150 EU-migranter i Uppsala. Det finns också runt 50 personer med okänd övernattningsplats, och så bor ungefär 20 barn till EU-migranter i kommunen.

Istället för att erbjuda EU-migranterna en egen uppställningsplats väljer kommunen att satsa på härbärget och dagverksamheten Crossroads.

– Genom att driva dem året runt, så länge behovet finns, skapar vi förutsägbarhet och en möjlighet att utveckla detta viktiga arbete för en utsatt grupp, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau(V) i ett pressmeddelande.

Socialnämnden föreslås få ansvar för driften av verksamheterna, och kostnaden för att utöka verksamheten till att vara igång året runt beräknas bli två miljoner kronor.

Liberalerna vill se uppställningsplats

Men Liberalerna i Uppsala skriver i ett pressmeddelande att de vill att en bemannad uppställningsplats inrättas. Där ska de boende ha tillgång till toaletter, dusch och sopcontainrar. Samtidigt vill man att de som bor där ska betala en avgift, som ska ligga på en nivå som är hanterbar för EU-migranter.

En sådan plats skulle ge EU-migranterna en bättre tillvaro än exempelvis parkeringsplatser, menar kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

– Det förebygger sjukdomar och andra sanitära problem. Det kan också betyda att (...) ordningsmakten snabbare kan hänvisa till den av kommunen ordnade uppställningsplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer