Totalt sett minskar fruktsamheten i landet, enligt SCB. Foto: Christine Olsson, TT arkiv

Uppsalas barnafödande i botten i landet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Uppsala föder få barn i jämförelse med övriga landet. En förklaring kan vara att att det bor så många studenter här, enligt Statistiska Centralbyrån.

– Tydliga studentkommuner, som Uppsala, har ofta en låg fruktsamhet, eftersom det är väldigt få som får barn under tiden som de studerar. Bostadsbeståndet i kommunen påverkar också, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB till nyhetsbyrån Siren.

Barnafödandet minskar i hela landet. I den senaste statistiken, för 2017, låg rikssnittet för fruktsamhet på 1,78 barn per kvinna. I Uppsala var fruktsamheten då 1,5 barn per kvinna, vilket placerar kommunen som femte sämst i hela landet. Älvkarleby är den kommun i länet med högst fruksamhetstal: 2,3 barn.

Dalarna i topp

Sett till hela landet placerar sig Gagnef i Dalarna i topp med 2,69 barn per kvinna.

SCB:s så kallade fruktsamhetstal visar på benägenheten för kvinnor att föda barn ett visst år.  Måttet anger det antal barn kvinnor skulle få i genomsnitt under hela sitt liv om fruktsamheten förblev densamma som under just det året som mätningen görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.