Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Läkare oroas: För få iva-platser för barn i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset finns fem vårdplatser för svårt sjuka barn. Det är för få, menar sektionschefen Rainer Dörenberg, som oroas för konsekvenserna om fallen av covid-19 och RS-virus ökar bland de minsta barnen.

– Man bör se över resurserna för intensivvården för barn, säger han.

Akademiska sjukhuset i Uppsala ligger i framkant tillsammans med Lund, Stockholm och Göteborg på att ta hand om svårt sjuka barn. Totalt i landet finns 30 iva-platser, fem av dem på Akademiska.

Om Rainer Dörenberg, chef för barnsektionen, fick bestämma skulle Akademiska utöka antalet platser till sex.

– Samtidigt behövs minst fyra platser för intermediärvård, säger han.

Pengar från regionen

Det är vårdplatser för patienter som inte behöver intensivvård, men är för sjuka för en vanlig vårdavdelning.

Regionen har avsatt pengar för få till fler intensivvårdsplatser på Akademiska sjukhuset.

– I vår budget som blev antagen i juni i regionfullmäktige har vi skjutit till 22 miljoner kronor. Vi har inte sagt om det blir till barn eller vuxna men det är upp till sjukhusledningen att fördela de pengarna på bästa sätt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd.

Föreslår minst två platser

Enligt Hans Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör, är man på Akademiska medvetna om problemet och vill göra något åt det.

– Vi har i utredningar konstaterat att det är brist på så kallade intermediärvårdsplatser, vilket i sin tur gör att det indirekt kan bli brist på iva-platser. Sjukhuset har därför beslutat att utöka platserna, säger han.

Rainer Dörenberg säger att han föreslagit att barnsektionen ska få minst två platser.

– Men det finns inget beslut ännu, så vitt jag vet, säger han. Får vi fler covidsjuka små barn så får vi problem i hela landet, samtidigt som vi måste räkna med att det pågående RS-virusutbrottet också kan leda till fler sjuka små barn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.