Foto: SVT/Privat

Fabian, 6, svalde farligt ämne på skolgården – fick frätskada

Publicerad

Två pojkar lekte på en skolgård i Bälinge när de hittade en påse som de trodde innehöll socker eller salt. De smakade på innehållet som visade sig sedan vara något helt annat: Det frätande ämnet kaustikssoda.

UNT var först att berätta om händelsen som utspelade sig på skolgården i Bälinge.

– Först trodde jag att det var socker – sedan salt, berättar Fabian.

Fabian smakade på de saltliknande kulorna som visade sig vara kaustikssoda.

– Det gjorde ont i halsen och sved jättemycket, säger 6-åringen.

Fördes till sjukhus

Ambulans tillkallades och Fabian och hans kamrat – som också kommit i kontakt med ämnet – fördes till sjukhus.

– Läkarna poängterade att ämnet är mycket frätande och att det kan få allvarliga konsekvenser. Det är klart att man var orolig, säger mamma Susanne Sannefur.

Men historien fick ett lyckligt slut. Fabian klarade sig ifrån allvarliga konsekvenser.

– Man tänker på vad som hade kunnat hända – det var tur i oturen att han bara fick en liten frätskada på tungan. Skolpersonal, ambulanspersonal och sjukvårdspersonal har alla varit fantastiska. De har verkligen gjort allt, säger Susanne Sannefur.

Skolan: ”Allvarligt”

Hur flaskorna hamnat på skolgården är oklart.

– Vi ser allvarligt på händelsen. Flaskorna ska ha legat undangömda på en plats i utkanten av skolgården. Just nu är vi extra observanta och har pratat med alla elever om vikten av att kontakta en vuxen om man ser någon typ av okänt föremål i närheten av skolan, säger Ulrika Hållinggård, rektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.