Joelle Elkhoury och Neda Ameli är två av eldsjälarna bakom facebookgruppen Uppsala Gäris. Foto: SVT

Uppsala Gäris kritiseras – ”Skapar rädsla”

Publicerad

Facebookinitiativet Uppsala Gäris, som startades under sommaren 2019, har hyllats som ett gott medborgarinitiativ. Men nu menar professionella nattvandraren Jan Lundholm att vissa medlemsinlägg kan skapa mer rädsla än trygghet och att rädslan riktas mot män.

-  Det blir en häxjakt där man skuldbelägger alla män i Uppsala. Risken är att det blir ett medborgargarde där män och kvinnor delas upp i grupper. Jag rös när jag såg vissa av inläggen, jag tycker det är skrämmande, säger han.

Jan Lundholm, verksamhetschef för Nattvandrare.nu. Foto: SVT

Riksdagsledamot Lina Nordquist (L) är beredd att hålla med till viss del.

– Uppsala Gäris är ett fint initiativ och jag förstår att de här tjejerna har ett behov av att skriva av sig och berätta om vad de upplever. Samtidigt finns det en risk att de här inläggen skapar mer rädsla än trygghet, säger hon.

Neda Ameli fick nog

Uppsala Gäris bildades i somras efter att Neda Ameli fick nog. Tre uppmärksammade våldtäktfall under sommaren 2019 i Uppsala blev doppen. Idag har facebookgruppen över 20 000 medlemmar.

Flera av medlemmarna varnar för bilar och personer som rör sig eller finns på plats i olika Uppsalastadsdelar. Det kan se ut såhär:

Bara goda intentioner med gruppen

Uppsala Gäris menar själva att de bara vill gott med gruppen och att inläggen är ett sätt för kvinnor i Uppsala att få ventilera.

– Vi vill inte ta bort yttrandefriheten, men det är klart att vi måste hitta en balans, säger Neda Ameli, grundare av Uppsala Gäris.

Hör mer om kritiken och hur Uppsala Gäris svarar på den i klippet ovan.

Uppsala Gäris hoppas på att kunna utveckla gruppen till en heltidssysselsättning i framtiden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.