Charlotta Hörner är huvudskyddsombud på Nobina i Uppland. Foto: SVT/Privat

Facket kritiska mot ny busslag – ”Ökar risken för hot och våld”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal är kritiska mot det förslag som skulle ge busschaufförer rätt att avhysa passagerare när det blir för trångt på bussen. Huvudskyddsombudet tror att det skulle leda till fler konfrontationer mellan chaufförer och passagerare.

Charlotta Hörner är huvudskyddsombud på Nobina i Uppland. Hon tycker att förslaget innebär att ansvaret för trängseln i kollektivtrafiken flyttas över till chaufförerna.

– Redan idag har vi ju mandat att avvisa folk. Men det är ingenting vi tycker om, för det ökar ju risken för hot och och våld, säger hon.

Väktare inget alternativ

Ett av alternativen Charlotta Hörner lägger fram är att låta väktare sköta avhysningen, på samma sätt som de gör när de assisterar biljettkontrollanter. Men det finns det inte pengar till, enligt UL:s presschef Helena Klange.

Helena Klange säger också, som svar på kritiken från Kommunal, att diskussionen kommer tas när lagen eventuellt blir aktuell.

– Om busschaufförerna känner sig otrygga med det här är det naturligtvis ingenting vi är intresserade av heller, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.