Foto: Henrik Montgomery / TT

Facket: Vården orkar inte skala upp

Publicerad

Vården kommer inte att orka skala upp på samma sätt som i våras, säger Vårdförbundet, om beskedet att särskilda rekommendationer för riskgrupper slopas.

– Det är viktigt att alla följer restriktionerna och det handlar om att våra medlemmar ska orka, säger ordförande Sineva Ribeiro.

Beskedet att de särskilda rekommendationerna för personer över 70 år och de i riskgrupp slopas motiveras bland annat med att trycket på vården har minskat i landet och att färre läggs in för vård.

Men det kan vända fort, varnar Vårdförbundet.

– Det har vi sett både i Uppsala, där smitta tog sin in på äldreboenden, och i Stockholm där intensivvårdsavdelningen för covid-patienter återigen öppnade, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

23 brukare på 5 vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun är konstaterat smittade av covid-19 per den 26 oktober. Närstående underrättas.

I Uppsala blev det en oro för medlemmar som arbetar i kommunal hälso- och sjukvård och från Stockholm fick Sineva Ribeiro direkt en medlemsberättelse om den panik en av medlemmarna fick när hon skulle ta på sig full mundering igen.

”Handlar om att vi ska orka”

Om smittspridningen bland personer i riskgrupper börjar öka befarar Vårförbundet att det blir en belastning för vården.

– Blir de sjuka så ska det göras en individuell bedömning om de behöver sjukvård och det ska vi orka med. Det är viktigt att alla följer restriktionerna och det handlar om att våra medlemmar ska orka, säger Sineva Ribeiro.

Hon uppmanar särskilt föräldrar att prata med sina barn om restriktionerna. Det är bland ungdomarna, 70-plussarnas barnbarn, vi ser en ökad smittspridning, säger hon.

– Vi måste prata med ungdomarna om vikten av att de håller i restriktionerna. Det handlar inte bara om deras liv och hälsa utan om att de måste ta samhällsansvar för riskgrupperna.

Uttröttad sjukvårdspersonal

Sineva Ribeiro påpekar att en andra våg kommer slå hårt mot vården.

– Ser vi att smittan och vårdberoendet ökar så kommer vi ha ett problem att skala upp på samma sätt som vi gjorde i våras.

Vårdpersonalen har redan jobbat mycket övertid och är sliten, enligt henne.

– Vi har många medlemmar som visar stressymtom. Vi har 1 700 arbetsskador på grund av covid-19 bland våra medlemmar. Vi har fortfarande medlemmar som inte har fått sina fyra veckors semester. Det är en uttröttad sjukvårdspersonal. Utifrån det blir det viktigt att alla tar sitt ansvar och håller i restriktionerna.

Här är Uppsala läns nya striktare riktlinjer – det här gäller:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.