• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fackförbunden är kritiska mot hanteringen av personalvaccinering. I klippet svarar Mikael Köhler på kritiken. Foto: TT

Fackförbund anmäler Region Uppsala – kräver vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals vårdanställda som träffar och undersöker covidpatienter måste vänta på att vaccineras, efter en ändring av FHM och Region Uppsala. Det här tycker fackförbunden är fel, och man har nu vänt sig till Arbetsmiljöverket i frågan.

– Det är allvarligt. Vissa länder har vaccinerat all personal då de är i frontlinjen i den här pandemin, men så gör man inte här, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud på Saco.

Kritiken bottnar i att Region Uppsala ändrat sin vaccinprioritering, efter förtydligande från Folkhälsomyndigheten, till att endast gälla personal som arbetar inom somatisk slutenvård och vårdar inneliggande patienter med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom.

Coronaviruset i Uppsala

Måste vänta till fas 4

Övrig personal prioriteras ned till den allmänna åldersindelade vaccinationen i fas 4.

– Man gör alltså skillnad på att vända en patient och undersöka en patient. I det senare jobbar man också ansiktsnära och behöver skyddas, säger Knut Bodin.

Fackförbunden Saco och Vision anser inte att Region Uppsala skyddar sina anställda tillräckligt från covid-19, och har därför lämnat in en begäran om föreläggande eller förbud till Arbetsmiljöverket.

”Lag att skydda personalen”

Men om FHM har ändrat till dessa rekommendationer, då är det väl rimligt att följa dem?

– Nej. Inte om det finns en arbetsmiljölag om att arbetsgivare måste skydda sin personal. Det är skillnad på lag och rekommendation.

– Det är bara att hoppas att den brasilianska och indiska mutationen inte kommer innan vaccinationen är klar.

I klippet ovan kommenterar Mikael Köhler, hälso och sjukvårdsdirektör, kritiken mot vaccinationsprioriteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet