Präst döms för våldtäkt mot barn

Publicerad

En präst i 30-årsåldern dömdes i dag, tisdag, för våldtäkt mot barn till två och ett halvt års fängelse. Mannen har haft ett sexuellt förhållande med en av sina konfirmander.

Övergreppen skedde under en tidsperiod på flera månader och då hade konfirmaden inte fyllt 15 år.

Prästen var verksam i Uppsala stift och övergreppen skedde enligt domen vid sex tillfällen. Enligt domen har övergreppen skett hemma i prästens bostad, i en skola, men även i kyrkans församlingslokal. Enligt åklagare Emma Häggström har den åtalade mannen både utnyttjat sin egen ställning som själavårdare och präst, men även utnyttjat målsägandes skyddslösa ställning som konfirmand.

Tingsrätten gör samma bedömning och straffet blir fängelse i två år och sex månader. Förutom fängelsestraffet ska prästen betala 110.000 kronor i skadestånd till offret.

– Att begå ett sådant här typ av brott i sin tjänst är särskilt allvarligt, det bör man även ta på största allvar från samhället sida, sa Emma Häggström till SVT Uppland i samband med att åtalet lämnades in.

Erkänt sexuellt utnyttjande av barn

Mannen själv har förnekat våldtäkt men erkänt sexuellt utnyttjande av barn. Han säger att han och den då 14-åriga pojken haft en ömsesidig sexuell relation. Det tillbakavisar åklagaren som säger att hon har både vittnesbevisning och teknisk bevisning som stöder rubriceringen våldtäkt mot barn.

Tidigare ostraffad

Prästens straffpåföljd sänks något på grund av att tingsrätten gör bedömningen att allt pekar på att prästen efter domen kommer att bli avkragad, vilket innebär att han fråntas rätten att fortsätta utöva sitt prästämbete. Ungdomsprästen har varit avstäng från sitt arbete som präst i Svenska kyrkan sedan de hela uppdagades.  Den nu dömde prästen i 30-års åldern är sedan tidigare ostraffad.  

SVT Uppland har utan framgång sökt åklagaren. Prästens advokat har ännu inte fått kontakt med sin klient men säger att man från försvarets sida överväger att överklaga domen.

Våldtäkt mot barn

Visa

Den som har samlag med en person under 15 år eller genomför en handling som kan likställas med samlag gör sig skyldig till våldtäkt mot barn, oavsett om våld förekommit eller ej. Anses brottet mindre allvarligt, med hänsyn till omständigheterna, rubriceras det som sexuellt utnyttjande av barn, vilket har en lägre straffskala. Andra sexuella handlingar än samlag (eller motsvarande) kan rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Präst dömd för barnvåldtäkt

Mer i ämnet