Tillsammans igen: Oula Al Rifai, Alaa Al Rifai, Oussama Al Rifai och Fatoun Al Rifai. Vi var med när de träffades på Arlanda igen – efter att ha varit ifrån varandra i 3,5 år. Foto: SVT

Migrationsverket ändrar beslut – familj återförenas efter 3,5 år

Publicerad

Oussama Al Rifai från Knivsta kom till Sverige som politisk flykting för 3,5 år sedan. Ungefär lika länge har han kämpat för att få hit sina två barn och sin fru. SVT Nyheter Uppsala var med när familjen återförenades på Arlanda.

Det är starka känslor som bubblar fram på Arlanda den  här dagen. Oussama Al Rifai från Knivsta har inte träffat sin familj på 3,5 år. Lika länge har barnen Oula Al Rifai och Alaa Al Rifai och hustrun Fatoun Al Rifai väntat på att få krama om sin pappa och make.

– Jag vet inte vad som väntar, men jag är 200 procent lycklig, säger Oussama Al Rifai strax innan det stora kramkalaset bryter ut i ankomsthallen på terminal 2.

Mycket på plats – men ingen familj

Vi träffade Oussama Al Rifai första gången i april förra året. Han hade då som politisk flykting från Syrien fått uppehållstillstånd, och på drygt två år ordnat med fast jobb som programmerare, fått förstahandskontrakt på en lägenhet i Alsike och lärt sig svenska. Efter att hans familj nekats uppehållstillstånd kämpade han för att nå upp till Migrationsverkets försörjningskrav för en återförening med familjen.

För att leva upp till myndighetens krav hade han behövt få ut 25 000 kronor efter skatt – Oussama Al Rifai tjänade 20 000 kronor efter skatt som programmerare. Det saknades pengar.

– Jag känner flera svenskar som inte tjänar så mycket, säger Oussama Al Rifai.

Beslut vände på allt

Men så strax före jul förra året vände allt. Migrationsdomstolen prövade fallet och kom fram till att familjen inte kunde återförenas i Förenade Arabemiraten, där Oussamas fru och barn bott de senaste åren. Tvärtemot vad Migrationsverket hela tiden hävdat.

”Eftersom Oussama Al Rifai beviljades uppehållstillstånd och flyktingstatus i Sverige, får beslutet enligt domstolens mening förstås som att Migrationsverket då bedömde att han var förhindrad att resa tillbaka till Förenade Arabemiraten”, står det i domstolsbeslutet.

Migrationverket backade och har nu gett fru och barn uppehållstillstånd. Familjen kan börja ett nytt, gemensamt liv i lägenheten i Alsike.

– Nu har jag min familj med mig och ingenting kan stoppa mig, säger Oussama Al Rifai.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer