Delade filmer på nätet – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man dömdes i dag av Uppsala tingsrätt till 5 månaders fängelse för brott mot upphovsrätten efter att ha gjort filmer tillgängliga på nätet.

De är en man från Enköpings kommun som enligt domen från början av 2012 till mitten av juni 2013 gjort 32 stycken filmer tillgängliga för allmänheten genom att dela dem på en fildelningssajt. 

Nekar till brott

Mannen har nekat till brott och och menat att sajten varit en sökmotor för filmer och inte en nerladdningssida. Men Uppsala tingsrätt menar att mannen bidragit till att göra så att besökarna haft direkt tillgång till de 32 filmerna via nätsajten. Åklagaren har menat att den 32-årige mannen varit huvudansvarig för sajten, något som han själv nekat till, men enligt Uppsala tingsrätts dom så har mannen ”anordnat, handhaft och administrerat” fildelningsajten, men domstolen fastslår samtidigt att flera personer haft ansvar för sajten. 

Fildelning i Sverige

Filmbranschen kräver miljoner

Eftersom mannen tidigare dömts för grov varusmuggling så blir påföljden fem månaders fängelse. Samtidigt har AB Svensk filmindustri krävt mannen på skadeståndt på över 12 miljoner kronor för de filmer som lagts upp på den aktuella sajten, men det är en tvist som drivs som ett eget mål och kommer därför att avgöras senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fildelning i Sverige

Mer i ämnet