Fares Fares från Syrien: ”I början var jag ensam”

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som kom till Sverige hösten 2015 för att söka asyl var Fares Fares. Han bor nu i Skutskär och vi träffade honom en dag på jobbet.

Fares Fares flydde från krigets Syrien för fem år sedan. Han är en av 110 personer som bor i Älvkarleby kommun och som kom till Sverige under 2015 för att söka asyl, de är nu 1,2 procent av hela befolkningen visar siffror från Migrationsverket.

– I början var jag ensam, man hade ingen kusin eller kompis och inget jobb. Det var svårt att bo ensam och göra saker själv, säger Fares Fares.

Fem år efter flyktingkrisen

Jobbar på lokal pizzeria

För tre år sedan sökte han och fick jobb på en lokal pizzeria.

– För att vara  i Sverige behöver du jobba. Om du inte jobbar blir det svårt för dig själv, säger han.

Hör i klippet om vad han tycker om att bo i Skutskär och hur det var att återförenas med sin fru efter fem år.

Flykting eller migrant?

Flyktingar

En flykting är en människa som flyr från väpnade konflikter eller förföljelse. Deras livssituation är ofta såpass farlig att de tvingas lämna sitt land och söka skydd i ett annat. Därmed blir de internationellt erkända som flyktingar med tillgång till hjälp från stater, UNHCR och andra organisationer.

Flyktingar definieras och skyddas enligt internationell rätt. 1951 års flyktingkonvention och dess protokoll från 1967 samt andra lagtexter som 1969 OAU Refugee Convention (Convention Governing the Specific Aspects of Refugee Problems in Africa) är till för att skydda flyktingar.

1951 års flyktingkonvention definierar vem som är flykting och beskriver de rättigheter som stater bör ge dem. En av de mest grundläggande principerna i internationell rätt är att flyktingar inte ska utvisas eller skickas tillbaka till länder och situationer där deras liv och frihet kan hotas.

Migranter

En migrant är en person som själv väljer att flytta, inte på grund av krig, förföljelse eller direkt hot om död. Anledningen kan istället vara att få ett bättre liv i ett tryggare och mer välfungerande land. Genom att till exempel hitta ett arbete, få en utbildning eller återförenas med sin familj.

Migranter kan, till skillnad från flyktingar, återvända hem till sitt land i säkerhet.

Källa: UNHCR

Siffrorna

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Ca 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige, men har inget tillstånd och ca 14 000 vet man inte var de är. Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet