Siffror från Försäkringskassan visar en minskning i antalet ansökningar om tillfällig föräldrarpenning. Foto: Anders Wiklund/TT

Färre föräldrar har ”vabbat” i år – men ”vobbandet” ökar

Publicerad

Ansökningar om tillfällig föräldrapenning har minskat i Uppsala län i år i jämförelse med föregående år, enligt ny statistik från Försäkringskassan.

– Inflödet är markant mindre än normalt under januari och februari hittills, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Siffror från Försäkringskassan visar en minskning i antalet ansökningar om tillfällig föräldrapenning. Under januari fram till mitten av februari i år registrerades 16 420 ansökningar hos Försäkringskassan i Uppsala län. Under samma period 2020 registrerades 20 768 ansökningar och 25 949 år 2019. Minskningen av antalet vab-dagar kan enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, bero på olika faktorer.

– Det kan vara de försiktighetsåtgärder vi har vidtagit i samband med pandemin. Större distansering och bättre handhygien kan leda till att vanliga virussjukdomar sprider sig mindre, säger Niklas Löfgren och fortsätter:

– En annan förklaringsvariabel är att man arbetar hemifrån och tar hand om sjuka barn samtidigt. Vi har dock ingen statistik på det.

Vobbandet har ökat

I en undersökning som fackförbundet Unionen gjort i samarbete med Novus i december 2020, framkom det att hemarbete under pandemin gjort att vobbandet ökat. Nästan fyra av tio svarade att de i högre grad än tidigare vobbar istället för att vabba.

– Vobbandet har ökat mycket under förra året. Det kan ha att göra med de hårdare krav i samband med pandemin. Att barn som varit mindre sjuka har stannat hemma och då har det varit lättare för föräldrarna att vobba, säger Lina Andersson, utredare på Unionens politiksektion med inriktning på jämställdhetsfrågor.

Hör mer om ”vobbandet” och ”vabbandet” i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.