Färre unga pluggar vidare direkt efter gymnasiet. Foto: TT

Elever som går direkt till högskola minskar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen unga som studerar vidare direkt efter gymnasiet har minskat tre år i rad. Så också i Uppsala län.

En ny sammanställning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, visar att bara 12,8 procent av 19-åringarna i landet läser vidare på högskola eller universitet. Det är en minskning med 2,6 procentenheter sedan 2013.

Skiljer sig i länet

I Uppsala län är dock siffrorna högre. Här läser drygt en femtedel av 19-åringarna vidare direkt efter gymnasiet. Men det skiljer sig inom länet. I Knivsta studerar en fjärdedel av de unga vidare direkt, medan det i Enköpings kommun handlar om mindre än en tredjedel. 

Kvinnorna dominerar

Studien bekräftar också att fler kvinnor än män söker sig till högskolan. Vid 24 års ålder hade 51,6 procent av kvinnorna påbörjat högskolestudier jämfört med 36,0 procent av männen. I högskolan som helhet utgör kvinnorna cirka 60 procent, och så har det sett ut de senaste tio åren med endast små förändringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer