Federico och Linda erbjöds att köpa hyreskontrakt svart

Publicerad

Den illegala marknaden med köp och sälj av hyreskontrakt bedöms årligen omsätta miljarder. Tidigare har handeln främst varit ett Stockholmsfenomen, men i och med bostadskrisen så har den på senare tid spridit sig.

När Leos lillasyster Blanca föddes gick det upp för familjen Centurion att deras tvåa i centrala Uppsala hade blivit för liten. I letandet efter en större lägenhet fick de ganska snabbt napp.

LÄS MER: Hör vad andra tänker om sitt boende

#BOSTADSÖKES

– Det var en som hade en fyra som ville byta till en två. Och då åkte vi och kollade på den, säger Linda Centurion.

Ville ha pengar

Lägenheten var precis det familjen behövde och en byteprocess påbörjades, men ganska snabbt uppkom indikationer på att något inte stämde. Mannen som hade fyran ville först ha pengar för inventarier – men efter en del förhandling gick det upp för familjen att det kanske inte bara handlade om möblerna.

– För mig gick det upp efter att vi höjt budet och han inte godkände det. Då bad vi om ett konkret bud och då gav han en summa som jag tyckte var en fantastisumma för de möblerna. Då blev det uppenbart för mig att vi höll på med något annat än möbler, säger Federico Centurion.

Vad menar du?

Att vi skulle betala för ett hyreskontrakt helt enkelt.

VIDEO: David fifflar med hyreskontrakt

Miljardindustri

Att sälja ett kontrakt är straffbart, att köpa är det inte. Och årligen uppskattas handeln omsätta miiljarder. Men den egentliga omfattningen är enligt Boverket svår att utreda – då både köpare och säljare tjänar” på att inte anmäla.

Men så sent som i somras 2015 avslutades ett ovanligt mål i Uppsala tingsrätt, där ett par stämde en person efter ett köp av ett förstahandskontrakt. Paret hade betalat 600 000 kronor för ett kontrakt på an attraktiv adress i centrala Uppsala, men ångrat sig då hyran höjts – information de menade säljaren undanhållit. Parterna nådde senare en fölikning.

– Det är jättetråkigt om det måste bli så. Att man måste betala för hyreskontrakt. För så är det ju inte menat, säger Linda Centurion.

Mörkertalet är stort

Hos Uppsalas största allmännyttiga bolag Uppsalahem är man medveten om att problemet existerar, men på grund av hemlighetsmakeriet är det enligt dem väldigt svårt att komma åt.

– Det är främst en polisfråga. Men genrellt kan man säga att bevisbördan är svår, för de inblandade vill ju inte prata om det – så tyvärr vet vi väldigt lite om det, säger Linda Ryttlefors vid Uppsalahem.

Också vid organisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) säger man att problemet är stort – till och med växande.

– De senaste signalerna vi får är att detta börjar sprida sig till små och medelstora kommuner också. Tidigare har det främst varit ett storstadsproblem, men i och med bostadsbristen så har det nu ökat. Om man ska vara väldigt drastist så kan man säga att det börjar bli fullt överallt. Man måste bygga mer, så att den illegala handeln inte växer fast, säger Charlotta Lundsröm, presschef vid SABO.

LÄS MER: Uppsala nyproduktioner näst dyrast i landet

Hade betalat på sikt

Att Federico och Linda tydligt sa nej till erbjudandet de fick berodde främst på frågan om rätt och fel.

– Man vill ändå vara ett föredöme inför barnen. Man vill känna att man gjort rätt för sig. Man kommer ju påminnas om det så länge man bor i lägenheten, säger Federico Centurion.

Men de tror också att handeln kommer fortsätta så länge bostadssituationen är som den är.

– På sikt hade jag betalat om vi inte fått det vi fick nu. Främst för barnens skull, säger Federico Centurion.

VIDEO: Hör familjens historia

Är du drabbad? Vill du dela med dig av dina erfarenheter?

Kontakta oss då på mail: uppsala@svt.se

Eller ring: 018-17 41 20

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet