Två patienter avled efter att vårdpersonal bedömt att de inte behövde ambulanstransport. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Akademiska felbedömde ambulansbehov – två patienter avled

Publicerad

Akademiska sjukhuset lex Maria-anmäler två fall där patienter avlidit kort efter att ha ringt 112, där sjukhuset bedömt att de inte behövt ambulans. Båda fallen handlar om personer bosatta i norra Uppland.

– Det är otroligt allvarligt och det är vi alla medvetna om, säger Hans Blomberg, medicinskt ansvarig läkare på larmcentralen.

Det ena fallet gäller en man som larmade om att han tappat kontrollen över sig själv och inte kunde röra sig. Samtalet pågick i cirka 15 minuter innan sjuksköterskan bedömde att mannen inte behövde ambulans. Några timmar senare hittades han död av blodproppar i lungan.

I anmälan skriver sjukhuset att det inte kan uteslutas att handläggningen på larmcentralen har påverkat utgången. Enligt Hans Blomberg har man bedömt att sjuksköterskan som tog larmsamtalet kan fortsätta arbeta.

– Nu följer vi upp på individnivå och organisationsnivå, dels har vi utbildning kring just de här symptomen men också hur vi hanterar svåra larmsamtal, säger han.

Kvinna lämnades av personal

I det andra fallet dog en kvinna efter att först ha blivit undersökt av ambulanspersonal då hon ramlat ur sängen, och sedan lämnats kvar hemma. Efter ett andra larmsamtal några timmar senare togs hon till sjukhus med misstanke om covid-19 vilket sedan ledde till hennes död. Kvinnan anses ha blivit ofullständigt undersökt av ambulanspersonalen.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden men det finns patienter som är i gränslandet mellan kommunal verksamhet och regionens sjukvård. I de brytpunkterna kan det ibland vara komplicerat var ansvaret ligger, säger David Smekal, ambulansläkare vid Akademiska sjukhuset.

Han uppger att den inblandade ambulanspersonalen fortsätter jobba som vanligt i väntan på resultat från IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.