Femåriga Felicia släpptes av vid fel hållplats. – Det får bara inte hända, säger hennes mamma Alexandra till SVT. Foto: Privat/SVT

Felicia, 5, släpptes av vid fel busshållplats

Uppdaterad
Publicerad

Femåriga Felicia skulle kliva av vid hållplatsen i Husby, i norra Uppland, där hennes farmor stod och väntade.
Men bussen körde förbi.
Istället blev hon avsläppt i Läby och där blev hon stående – ensam.

– Det får bara inte hända, det är hemskt. Hon hade ingen telefon, ingenting. Jag blev alldeles förskräckt, hur är det möjligt, säger Felicias mamma Alexandra Åhlander.

Det var i fredags förra veckan som femåriga Felicia satt på buss 514 på väg hem från förskoleklassen. Vid hållplatsen i Husby stod hennes farmor och väntade på henne. Men bussen stannade aldrig i Husby, istället släppte busschauffören av Felicia i Läby. Och där blev hon stående – ensam.

– Hon stod där och var ledsen och grät, då en kille kom förbi med sin bil och frågade hur det var. Då berättade hon vad som hade hänt och sedan körde han henne hem, säger Alexandra Åhlander.

”Tusen tankar”

På Felicias skola finns det buss- och taxivärdar som följer barnen till bussen, berättar Alexandra Åhlander. När SVT Nyheter Uppsala pratar med henne har hon fortfarande inte fått någon information om varför hennes dotter lämnades ensam.

– Jag pratade med rektorn som pratade med ansvarig på UL. Men jag har inte hört något. Det går tusen tankar genom huvudet, nu var det tur att det gick så bra som det gjorde.

Hur mår din dotter?

– Väldigt skärrad, det var inte roligt för henne att stå där.

Låter du din dotter åka buss till och från skolan idag?

– Hon måste ju komma till och från skolan och jag har inget körkort. Händer det igen vill man inte att hon ska åka med bussen.

Barn ska inte lämnas ensamma

När SVT Nyheter Uppsala kontaktar Sture Jonsson, presschef på UL, har han hört talas om händelsen. I väntan på utredning avböjer han att kommentera, men återkommer efter en timme.

– Nu har vi varit i kontakt med bussbolaget. Busschauffören har en annan bild av vad som hände. Det finns två versioner om vad som har hänt och det är omöjligt för mig att säga vilken version som stämmer. Som det beskrivs ska det inte gå till, ett barn ska aldrig lämnas på en hållplats ensam. Det finns en klar instruktion till bussförarna om att man ska ta särskild hänsyn till barn och ungdomar i en utsatt situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer