Femåriga Zoe med pappa Pontus Åselius och mamma Amit Tewolde. I oktober 2019 fick Uppsalafamiljen beskedet att Zoe hade leukemi. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Femåriga Zoe från Uppsala fick leukemi i höstas

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året tog livet en helt ny vändning för trebarnsfamiljen Tewolde Åselius i Storvreta norr om Uppsala. Deras yngsta barn, femåriga Zoe, fick diagnosen leukemi.

– Jag har skyddat mig hårt mot barncancer. Jag har inte klarat av det – tills det nu har kommit som en käftsmäll, säger mamma Amit Tewolde.

Det var i början av oktober 2019 som femåriga Zoe blev hängig. Båda föräldrarna upptäckte en knöl under hennes haka och åkte till vårdcentralen.

– De tog prover och sa att det nog var en virusinfektion, men om det blev fler knölar och om hon fick feber skulle vi höra av oss, säger Amit Tewolde.

Samma kväll fick Zoe feber och föräldrarna upptäckte fler svullna lymfkörtlar. Ett nytt besök på vårdcentralen dagen därpå och nya blodprover. Dagen efter fick föräldrarna ett samtal.

– Det var en sjuksköterska som sa: ”Jag har tyvärr inga goda nyheter. Zoe måste åka till barnakuten. Det är bråttom”.

Måste få nya stamceller

Efter det hände allting snabbt. Zoe lades in på sjukhus och fick så småningom diagnosen Pre B ALL som är leukemi. En lång period av täta sjukhusvistelser följde, med bland annat operationer och cellgifter. Zoe svarade bra på behandlingen, men inte i den takt som är önskvärd. Familjen fick beskedet att det kommer att krävas en stamcellstransplantation.

Zoe hade tur då det visade sig att hennes storasyster Cordelia matchade perfekt som donator. Bara en fjärdedel av dem som behöver en stamcellstransplantation kan få stamceller från en släkting. Ingreppet och behandlingen sker i Göteborg.

Två månaders vistelse

När SVT Uppsala besöker familjen är man i full färd med att packa inför resan till Göteborg. Hela familjen åker tillsammans för att få några dagars avkoppling innan behandlingen sker. Sedan får de äldre syskonen Cordelia och Milian vara hemma och bo med släktingar och vänner under de två månader som hela processen tar.

– Det ska bli jätteskönt att vi äntligen ska åka till Göteborg. Det är sista stoppet, säger pappa Pontus Åselius.

Hör Zoes och hennes föräldrars berättelse i klippet ovan.

Mamma Amit Tewolde skriver också regelbundet om livet med ett cancersjukt barn  i sociala medier.

Stamcellsdonation genom Tobiasregistret

  • Omkring 75 procent av de som behöver nya stamceller är beroende av donatorer.
  • I Tobiasregistret kan personer mellan 18 och 35 gå med för att donera stamceller.
  • Cirka 30 procent av de som är i behov av stamceller hittar aldrig någon givare och överlever därför inte.
  • Registret startades 1992 och har i dagsläget drygt 140 000 givare registrerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.