Uppsalafilmaren Andreas Gejkes föräldrar är huvudpersoner i dokumentären.

Film om Bälingebor ska tävla i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalafilmaren Andreas Gejkes film om föräldrarnas vardag som nyblivna pensionärer tävlar i filmfestival i Egypten.

Dokumentärfilmen Träbitar & 11-kaffe handlar om Andreas Gejkes föräldrar i Bälinge, och om de ögonblick i vardagen de njuter av som nyblivna pensionärer. Den drygt 12 minuter långa filmen beskrivs som en feelgood-dokumentär om två helt vanliga pensionärer – och i veckan ska den tävla i Ismalia International Film Festival for Documentaries and Shorts i Egypten.

– Nu är man ju sån här så kallad senior, eller pensionär eller vad det nu kallas. Det bästa det är ju att man får vakna utan väckarklockan, säger Eva Gejke i kortfilmen.

Filmen har också blivit antagen till filmfestivaler i Indien, USA, Malta, Serbien och Tyskland. Och vid festivalen i Egypten har regissören Andreas Gejke blivit inbjuden att representera filmen på plats.

Andreas Gejke arbetar tillsammans med Roland Persson och Mikaela Lund på Uppsalaföretaget Skaparkraft Film & Musikproduktion, som tidigare gjort den omtalade dokumentären De blev våra mödrar (2015) som utspelar sig i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.