Många väljer att ta bussen framför bilen. Foto: Stefan Larsson

Fler Uppsalabor väljer kollektivt: ”Viktig beteendeförändring”

Uppdaterad
Publicerad

50,3 miljoner resor gjordes med UL-trafiken under 2018. Det är fyra miljoner fler resor än 2017. Och främst ökade resandet med stadsbussarna och Upptåget.

Många Uppsalabor väljer att åka kollektivt istället för att ta bilen. Det visar årsredovisningen för kollektivtrafiken 2018 som Trafik och Samhällsutvecklingsnämnden tagit fram. Större utbud är en orsak till ökningen.

– Man ser ju att just stadsbusstrafiken ökar väldigt mycket och det kan ju vara en effekt av att vi gjorde om och lade till nya busslinjer, säger Johan Örjes, C, regionråd och ordförande för trafik och samhällsutvecklingsnämnden.

Större utbud kostar mer

Och detta trots att biljetter och månadskort blir dyrare och dyrare.

– Den stora utmaningen för oss är ju att ha råd att behålla utbudet. För att vi ska upprättahålla en god standard med bra utbud så måste vi fortsätta höja priserna. Minskar vi på utbudet blir det konsekvenser både för resandet och miljön, säger Johan Örjes.

50,3 miljoner resor gjordes med UL trafiken under 2018 till skillnad från SJ där bara 32 miljoner resor gjordes. Och under slutet av året så får UL:s rälsbundna tåg, Upptåget, fler sittplatser som en effekt av detta.

– Det pekar på en viktig beteendeförändring där människor i större utsträckning väljer buss och tåg framför att resa med egen bil, säger Johan Örjes (C), regionråd och ordförande för trafik och samhällsutvecklingsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer