Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen spår kritiska månader Foto: TT

Fler covidsjuka behöver vård – oroar smittskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Från att vara utan covidpatienter på IVA har Akademiska sjukhuset på måndagen fem. Samtidigt avlider allt färre i takt med att vaccin når länets äldsta.

– Vi kommer att ha två kritiska månader framför oss, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Region Uppsala har senaste tiden sett tydlig nedgång i antal patienter som behöver covidvård. Tills på måndagen, då fem personer behövde intesivvård. Det är 1,5 vecka sedan IVA låg på samma nivå.

– Det är bekymrande att det har fyllt på sig på sjukhuset senaste dygnet, med totalt tio fler patienter. Vi får se åt vilket håll det går, för vi kan inte se någon klar ökning vad gäller personer som testas positivt. Andelen positiva ligger fast på 8 procent, säger Johan Nöjd.

Oro kring mutationer

Han ser ingen koppling mellan ökat antal patienter nu och att länet hade sportlov förra veckan. Det brukar nämligen dröja 7-10 dagar mellan att testat positivt till att man behöver sjukvård.

– När det gäller sportlovet är oron kopplat till resande till regioner med virusmutationer. Men då krävs det att man träffar andra. Kring jul vet vi att det var många som reste iväg, men det blev ingen boost som vi på förhand var rädda för.

20 procent brittisk smitta

Enligt senaste uppdateringen från labbet som analyserar prover var att omkring 20 procent av positiva fallen i Region Uppsala är från den brittiska mutationen. Ännu finns inget bekräftat fall av vare sig den sydafrikanska eller brasilianska variationen.

– Folkhälsomyndigheten säger att den brittiska kommer att vara dominerande inom de närmsta veckorna, så det kommer säkert bli så här med.

Vilket betyder?

– Att de kommande månaderna är kritiska, vi minns hur det såg ut i mars och april förra året. Det var först i maj det började gå ned. Det finns all anledning att tro att det blir samma i år.

Men nu finns ett vaccin – hur påverkar det?

– Just nu gör det skillnad på äldreboenden och för personer över 80 år, där har vi bara enstaka fall och därför sjunker dödstalen. Men pandemin löper vidare trots det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet