Fler extremt tidigt födda barn ska försöka räddas

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har barn som föds extremt tidigt fått olika vård beroende på var de bor i landet. Nu har man tagit fram riktlinjer med förhoppning om att vården ska bli mer likvärdig.

– Det är väldigt positivt att vi lyckats enas nationellt kring detta, säger Erik Normann, chef för neonatalkliniken på Akademiska sjukhuset.

I Sverige föds det varje år omkring 30-40 barn mellan vecka 22 och vecka 23. I Uppsala och Umeå har man sedan 80-talet satt in livräddande åtgärder, men inte i övriga landet. Nu har man, för första gången, tagit fram nationella riktlinjer för vården av extremt tidigt födda barn.

Delade meningar

– Tidigare har det rått delade meningar om hjärt-lungräddning ska sättas in på så kraftigt för tidigt födda barn. I Uppsala är överlevnaden över 50 procent när dessa barn får respiratorvård vilket är mycket högt vid en internationell jämförelse, säger Erik Normann, chef för neonatalkliniken på Akademiska sjukhuset.

Varför har det tagit så lång tid?

– Nu börjar vi få en samsyn om hur det går för extremt tidigt födda barn. Chansen till överlevnad har blivit så pass stor eftersom neonatalvården successivt har blivit bättre, säger Erik Normann till SVT Nyheter Uppsala.

Ser du några risker?

– Det är riskfyllt att föda för tidigt, det är stor risk för död och långsiktiga konsekvenser att födas för tidigt. Allt beror på hur duktiga vi har blivit i vården. Det är inte så att det här dokumentet ökar riskerna, tvärtom – det ökar chanser till överlevnad.

Inte tvingande

Bakom riktlinjerna, som inte är tvingande, står neonatalläkarna, förlossningsläkarna samt de medicinskt ansvariga för neonatalvård och förlossningsvård på alla landets universitetssjukhus.

– Jag är jätteglad, jag tycker att det ska vara så lika som möjligt i vården i Sverige. Det ska inte bero på var man är skriven i landet, det ska vara så lika som möjligt i landet, säger Erik Normann.

De nya riktlinjerna innebär att

  • Gravida kvinnor i riskzonen bör remitteras till universitetssjukhus från 22 fullgångna veckor.
  • Behandling med kortison bör övervägas vid samma tid, och sättas in senast från 23 fullgångna veckor.
  • Neonatalläkare bör närvara vid förlossningar från 22 fullgångna veckor.
  • Hjärt-lungräddning (respiratorvård) ska övervägas från 22 fullgångna veckor och rekommenderas från 23 fullgångna veckor.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.