Överläkare Ljubisa Borota är positiv till den nya salen för neurointerventioner. Foto: Ramin Takamoli

Fler får behandling med ny operationssal

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen invigdes en ny operationssal på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sedan maj har patienter behandlats i salen för blodproppar vid stroke och andra livshotande kärlförändringar i hjärnan.

Istället för öppen kirurgi opereras kärlen inifrån med kateter som förs in via ljumsken. Det handlar exempelvis om behandling av blodproppar vid stroke, en så kallad trombektomi. Behandlingen rör även andra livshotande kärlförändringar i hjärnan som aneurysm och kärlmissbildningar. Patienten väcks sedan på operationsbordet.

Salen blir den andra i sitt slag på sjukhuset, vilket ska öka kapaciteten och antal behandlingar.

– Konsekvensen blir att vi kan behandla två patienter samtidigt och så fort som möjligt, säger Adel Shalabi, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin.

Totalbeloppet för den nya operationssalen är cirka 30 miljoner kronor. Foto: Ramin Takamoli

Den nya salen har varit i bruk sedan maj och ett 40-tal behandlingar har genomförts.

– Det som är viktigast för oss är att vi kan ta emot två patienter samtidigt. Det visar sig framförallt med strokepatienter som kräver en snabb behandling, säger överläkare Ljubisa Borota.

30 miljoner

Investeringen av den nya operationssalen kostade Region Uppsala 30 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada att allt nu är på plats och att det används. Vi kan också se att det är många patienter som kommer att ha nytta av den nya operationssalen, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.

2016 genomfördes 250 operationer på avdelningen, och uppemot 400 kontroller och utredningar. Vissa patienter har tidigare transporterats till andra sjukhus i brist på plats.

– Med två labb kommer vi att kunna täcka större delen av regionens behov. Tidigare var det svårt med ett labb när det kommer en akutpatient. Då har vi kunnat bli tvungna att stryka en planerad operation, men nu kan vi arbeta parallellt, säger verksamhetschefen Adel Shalabi.

Adel Shalabi. Foto: Ramin Takamoli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.