Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett knivhugg kan göra extremt stor skada. Hör överläkaren Fredrik Linder berätta mer i klippet. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fler knivskadade vårdas på Akademiska: ”Var femte klarar vi inte”

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har antalet allvarliga knivskärningar som kräver insatser av Akademiska sjukhusets traumateam nästan tredubblats.

2015 hade Akademiska sjukhuset 10 ”knivövergrepp”, som är sjukhusets beteckning för knivskärningar med kriminella förtecken. Förra året hade den siffran ökat till 28.

– När vi får in en svårt knivskuren person stannar mycket av verksamheten av. Den planerade verksamheten stoppas, och vi gå in och jobbar akut för att rädda liv, säger Fredrik Linder, överläkare och kirurg vid Akademiska sjukhuset.

Det är stora resurser som läggs på att försöka rädda dem som fått livsviktiga organ skadade.

– Vi kan se att knivskärningarna går ner i åldrarna, och många av dem som kommer in är nu väl under 18 år, säger Allina Dimopoulou Creusen, läkare.

– Om vi kan rädda en ung person handlar det ofta om att vi kan ge personen 50-60 år till, men en av fem knivskadade klarar vi inte.

Klippet: Mer om knivskärningarna som kräver stora resurser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.