Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon lär du dig avslöja de företag som fuskar. Foto: TT/Pontus LundahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera företag i Uppsala underkända vid arbetsmiljökontroll

Uppdaterad
Publicerad

När ett flertal barberare och pizzerior i Uppsala nyligen kontrollerades av Arbetsmiljöverket upptäcktes ett flertal brister, något som myndigheten menar är ganska vanligt. Därför ska arbetet efter årsskiftet intensifieras när ett nytt A-krimcenter öppnar i Uppsala.

– En del brister är rejält farliga om exempelvis en brand skulle bryta ut, säger Peter Grufman, inspektör och samordnare för Arbetsmiljöverkets region mitt.

Brister i brandskydd, otillräcklig ventilation för kemikalier och blockerade nödutgångar. Så såg problemen ut vid Arbetsmiljöverkets senaste kontroll av barberare  och pizzerior i Uppsala. Branscher som kontrolleras för att de ofta klassas som så kallade riskbranscher.

– Det kan handla om antingen det, eller att vi har fått in anmälningar om brister i arbetsmiljön, säger Peter Grufman, inspektör region mitt.

Gemensamma myndighetsinsatser mot företag som fuskar

Kontrollerna sker i samarbete mellan flera myndigheter, däribland Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, polisen och Jämställdhetsmyndigheten, eftersom företag som fuskar i en kategori ofta missköter sig även inför andra myndigheter.

Men från och med nästa år ska det bli svårare för företag att fuska, i och med att ett A-krimcenter (arbetslivskriminalitetscenter) öppnar mitt i Uppsala. Genom att samla flera myndigheter på samma plats finns hopp om att effektivisera både samarbetet och kontrollerna.

– I vissa branscher har det blivit så illa att företag känner sig tvungna att fuska för att ens kunna konkurrera och så kan vi ju inte ha det, säger Peter Grufman.

Tre knep för att avslöja fuskarna

Men det finns ett par knep för att avslöja företagen som fuskar, det menar Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

– Och jag ska dra dem alla för er här, så kan vi hjälpas åt att stoppa fuskandet, säger han.

I klippet: Hör Arbetsmiljöverkets bästa knep så att du själv kan avslöja företagen som fuskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer