”Det kan vara att folk går undan när man går på samma trottoar och går hellre in i någon annan”, berättar Linn, som egentligen heter något annat. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Flera Uppsalabor vittnar om ökat hat mot asiater under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Flera Uppsalabor som SVT har varit i kontakt med vittnar om ett ökat hat mot personer med asiatiskt ursprung under coronapandemin. En av dem är Linn.

– Åker man på bussen kan folk säga ”åk tillbaka dit du kommer ifrån”. Numera säger folk saker rakt ut, säger hon.

Hatbrotten och våldet mot personer med asiatiskt ursprung har ökat den senaste tiden, det visar statistik från flera länder.

Slagorden och hashtaggen ”Stop Asian Hate” sprids med förnyad kraft efter masskjutningen i Atlanta i mitten av mars då åtta personer dödades, varav sex var kvinnor med asiatiskt påbrå, och på flera håll i USA har protester arrangerats.

Pandemin gav hatet fart

Det är i coronapandemins spår som diskrimineringen mot framför allt östasiater förvärrats, och enligt Uppsalabon Linn, som egentligen heter något annat, vågar folk uttrycka sig starkare nu jämfört med innan pandemin.

– Det kan vara att folk går undan när man går på samma trottoar och går hellre in i någon annan, säger hon.

Chef ville ”undvika asiater”

SVT har varit i kontakt med flera personer med asiatisk ursprung i Uppsala som känner igen sig i att fientligheten mot dem har ökat under det senaste året.

–  När coronaviruset nådde Sverige hörde jag min dåvarande chef säga att ”det är bäst att undvika alla asiater” vid två olika tillfällen. En av gångerna sa han det under ett företagsmöte när jag var närvarande i rummet. Nyligen har högstadieelever fejkhostat och nyst på mig. Varje gång har jag låtsats att jag inte märkt något eftersom jag inte är en konfronterande person. Jag är orolig att det som händer i USA ska hända här också, berättar Maya, som heter något annat.

– En kompis blev kallad en ”jävla kines” och vi har fått höra ”åk tillbaka till ditt land, där ni har mycket corona”. Jag tycker det är jättehemskt, berättar en annan.

Hör mer om rasismen mot asiater i klippet ovan.

Hatbrott under pandemiåret

Under pandemiåret har 3 800 hatrelaterade incidenter mot amerikaner med asiatiskt påbrå rapporterats i USA och mörkertalet befaras vara stort, enligt den ideella organisationen Stop AAPI Hate.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.