Tog bort böckerna ur sortimentet efter Janouch intervju i tjeckisk tv. Foto: TT/SVT

Flera hot efter Janouch-konflikten

Publicerad

Efter beslutet om att ta bort Katerina Janouch böcker från boksortimentet har bokhandlaren Eija Schüssler fått motta ett flertal hot.

– Jag kan bekräfta att jag har fått motta massa hot, kommenterar hon till SVT Nyheter Uppsala.

På onsdagen plockade bokhandeln Läslusen i Uppsala bort barnboksförfattaren Katerina Janouch böcker från sortimentet. Detta efter att författaren mötts av kritik efter att i en tjeckisk tv-intervju beskrivit Sverige som ett land där invandrare ”terroriserar landet” och att landet ”vacklar under massinvandringen”.

Läslusens vd Eija Lietoff Schüssler motiverade beslutet om att ta bort böckerna i sociala medier: ”min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt” och att inte ha ha med författare som ”uppmuntrar till rädsla och hat”. Inlägget raderades sedan.

”Fascistisk bokhandel”

Katerina Janouch reagerade snabbt Twitter mot bokhandelns beslut: ”Glad att jag slipper ha mina fina böcker i en fascistisk bokhandel” och ”Snart är vi tillräckligt många dissidenter i yttrandefrihetens Sverige att vi kan starta eget bokförlag, butik o webbshop”, skrev författaren. SVT Nyheter Uppsala var under onsdagen i kontakt med författaren, som då bekräftade missnöjet gentemot bokhandeln.

Beslutet att ta bort barnboksförfattarens böcker från hyllorna väckte starka reaktioner. Något som nu i efterhand har chockat Eija Schüssler.

– Jag vill inte uttala mig mer om det här. Många hot har kommit in och jag har polisanmält dem, kommenterar hon till SVT Nyheter Uppsala.

Eija Schüssler berättar att telefonen i princip ringt konstant i bokbutiken. Något som har påverkat henne negativt – då det kommit att bli väldigt påfrestande.

– Min webbshop kraschade också under helgen. Jag misstänker en överbelastningsattack.

Vidare berättare hon att hennes ståndpunkt inte förändrats, oavsett hoten, och säger att det är henne rättighet som företagare att själv bestämma över vilket sortiment hon tar in. Hon är också glad över det stöd som många valt att ge henne och hennes beslut.

”Oacceptabla”

Katerina Janouch har i flera medier tagit avstånd ifrån hoten, och benämnt dem som oacceptabla.

– Jag vill verkligen uppmana människor att betänka vad de håller på med, den här kvinnan ska självklart inte ha några dödshot eller den typen av konfrontationer. Det är vansinnigt att det väcker den här typen av krafter, men det visar väl lite hur sjukt det har blivit i Sverige, säger hon till tidningen Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer